nft

Nova tehnologija - NFT

#Digital

7 min. read

author_image

Aleksandra Đermanović

NFT je non-fungible, odnosno nezamjenjivi, jedinstveni token. Što to zapravo znači?

Što je NFT?

NFT je non-fungible, odnosno nezamjenjivi, jedinstveni token. Što to zapravo znači? NFT-ovi su digitalni tokeni koji se smatraju potvrdama o vlasništvu nad virtualnim sredstvima kao što su fotografije, videozapisi, audio i druge vrste digitalnih datoteka.

Zapis o tome tko što posjeduje nalazi se pohranjen u lancu blokova (blockchain) zbog sigurnosti svog dizajna. NFT je samo zapis o vlasništvu, a ne nova kripto-valuta.

Neki to nazivaju digitalnim odgovorom na tradicionalno kolekcionarstvo, zamislite to kao skupljanje sličica, ali u digitalnom obliku.  NFT je jedinstvena imovina u digitalnom svijetu koja se može kupiti i prodati kao i bilo koji drugi komad imovine, ali nema vlastiti opipljivi oblik.

Ono što može zbuniti neke ljude jest to što nakon njene kupnje, virtualna umjetnost ne nestaje s interneta – nikoga ništa ne sprječava u gledanju i kopiranju te iste umjetnosti. Kupac NFT-a posjeduje token koji dokazuje kako je on vlasnik originalnog djela, pomalo slično kao kupnja slike na kojoj se nalazi potpis samog umjetnika.

Koristi NFT-a za umjetnike, ali i za kupce

Ako ste umjetnik, NFT vam pruža mogućnost prodaje vlastitog djela i onda kad možda ne bi bili previše konkurentni na trenutnom umjetničkom tržištu. Također, možete uključiti opciju koja će vam omogućiti da vam se isplaćuje određeni postotak svaki put kad se NFT proda ili bude poslan nekom drugom. Na taj način zadržavate većinu prihoda i tako NFT-i daju više moći umjetnicima nego tradicionalni način prodaje. Kao umjetnik ne možete prodati svoju digitalnu umjetninu više puta. To je ono što NFT čini jedinstvenim.

Ako ste kupac, NFT vam pruža mogućnost financijske podrške umjetnicima koji vam se sviđaju. Uz to, NFT čini svijet skupljanja nekretnina manje zastrašujućim i više dostupnim. Također vam i daje neka osnovna prava korištenja, poput mogućnosti upotrebe kupljene slike kao slike vašeg profila. Na kraju, uvijek se možete nadati da će vrijednost kupljenog NFT-a jednog dana porasti i da ćete ga moći prodati s profitom.

Jedna od glavnih ideja NFT-a je preispitati ideju vlasništva, digitalne datoteke mogu se beskonačno reproducirati, a ljudi (obično) ne kupuju autorska prava ili licencu prilikom kupnje NFT-a.

Picture 2

NFT ludilo na platformi OpenSea

Postoji nekoliko platformi za aukcije NFT digitalne umjetnosti. Neke od njih su Super Rare, Foundation, Zora i Nifty Gateway. U ožujku ove godine Nifty je započeo partnerstvo s aukcijskom kućom Sotheby’s koja organizira redovite aukcije umjetnina i antikviteta sa sjedištima u Londonu i New Yorku.

Jedno od najvećih NFT tržišta na kojem se može naći sve od umjetnosti do virtualne stvarnosti je OpenSea. Stranica ima preko 200 kategorija i 4 milijuna ponuđenih predmeta. Nazvan je “eBay na blockchainu“, a prema DappRadaru, webu koji prati i analizira decentralizirane aplikacije, OpenSea je u posljednjem tjednu ožujka ostvario profit od gotovo 28 milijuna dolara.

Najskuplji NFT IKAD prodan

Mike Winkelmann, digitalni umjetnik poznat kao Beeple, trenutno se smatra ‘jednim od tri najvažnija živuća umjetnika’. NFT njegovog djela prodan je za 69 milijuna dolara u Christie’su. Christie’s je britanska aukcijska kuća osnovana 1766. godine, glavni su joj prostori u Londonu i New Yorku. Godišnje nudi oko 350 aukcija u preko 80 kategorija.

Sve do listopada 2020. Beeple je prodavao svoje grafike za najviše 100 dolara. U listopadu je prodao svoju prvu seriju NFT-a po cijeni od 66.666,66 dolara. U prosincu je prodao seriju djela za sveukupno 3,5 milijuna dolara. Postoji nekoliko čimbenika koji objašnjavaju zašto je Beeplov rad toliko vrijedan, a jedan od njih je da ima veliku bazu obožavatelja i poznat je po projektu nazvanom Everydays – svaki dan stvara i objavljuje novo digitalno umjetničko djelo, a njegov je projekt sada u svojoj 14. godini.

Djelo koje je prodano za 69 milijuna dolara zove se Everydays: The First 5000 Days i kolaž je Winkelmanovog rada od njegovih početaka.

Picture 3

Samo nekoliko dana prije nego što je ostvario najskuplju prodaju NFT-a do sada, Beeple je prodao svoje djelo Crossroads za 6,6 milijuna dolara preko Nifty Gatewaya. Prema artnews.com, djelo je osmišljeno kao odgovor na predsjedničke izbore 2020. godine. Ovisno o ishodu izbora, vrtio bi se jedan od dva videozapisa – jedan s Trumpom kao pobjednikom, a drugi s očajnim Trumpom.

Povijest NFT (bizarnih) prodaja

Prvi NFT ikada stvoren, pod nazivom Quantum umjetnika Anila Dasha i Kevina McCoya, nastao  je 2014. godine. Riječ je o videu koji prikazuje okretanje simbola dolara postavljenih unutar okvira za sliku. Vrijednost ovog NFT-a je procijenjena na 7 milijuna dolara.

Jedna od najnovijih prodaja je animirani Nyan Cat gif koji je prodan za više od 500.000 dolara. Kako bi proslavio 10. godišnjicu, kreator Chris Torres napravio je jedinstvenu novu verziju ovog poznatog gifa. Rekao je da je ‘jako iznenađen uspjehom’. Također, misli da mu je najdraže to što zna da je otvorio vrata potpuno novoj meme ekonomiji u kripto svijetu.

U ožujku 2021. Jack Dorsey, osnivač Twittera i Squarea, prodao je NFT koji predstavlja prvi tweet. Prodan je za više od 2,5 milijuna dolara. Dorsey je rekao da će cijeli iznos pretvoriti u bitcoin i donirati organizaciji GiveDirectly. GiveDirectly je neprofitna organizacija koja novac daje izravno ljudima koji žive u siromaštvu, prvenstveno ljudima u Keniji, Ugandi i Ruandi.

Picture 4

Poznata trendseterica prepoznaje dobru priliku

Već je dobro poznato da Paris Hilton postavlja trendove i da može naslutiti sljedeću veliku stvar u poslu. Ona NFT vidi kao inovativan način osnaživanja drugih i pomicanja granica načina na koji umjetnici komuniciraju sa svojim obožavateljima. NFT zamišlja kao budućnost umjetnosti.

Korona kriza je naglasila važnost digitalnih svjetova, a prošle godine u karanteni, Hilton je  shvatila koliko NFT-ovi mogu biti i koliko će postati bitni u virtualnim svjetovima. Izražavanje kroz modu ili umjetnost koju sakupljate velik je dio stvaranja virtualnih svjetova stvarnijim i zanimljivijim. Za Hilton su NFT-ovi zaista otvorili cijeli novi svijet za umjetnike iz cijelog svijeta.

Prodala je svoj prvi NFT prošlog kolovoza i postala jednim od prvih mainstream umjetnika koji su stvorili i prodali digitalnu sliku na taj način. Njezin prvi NFT prodan je za oko 17.000 dolara, a sav prihod je dala u tri dobrotvorne organizacije (Meals on Wheels, LA Food Bank i organizaciji koja izrađuje ruksake za beskućnike).

Prema njezinim riječima, NFT će potaknuti umjetnike, posebno one digitalne, na kreativnost. Uz to, Hilton se udružila s Blake Kathryn, hvaljenom digitalnom umjetnicom, s kojom će raditi na četiri nova jedinstvena umjetnička djela.

Paris Hilton je otvorila i posebnu Instagram stranicu na kojoj se može vidjeti cijela njena NFT kolekcija.

Empowered by Paris – snažni ženski glasovi

Zaklada Sevens pruža mogućnost proučavanja NFT umjetnosti s malim naglaskom na prijašnje uspjehe njihovih autora. Zaklada vjeruje kako bi umjetnost trebala govoriti sama za sebe te nastoje premostiti jaz koji je nastao između tradicionalne i digitalne umjetnosti.

U okviru zaklade, Paris Hilton će organizirati izložbu pod nazivom Empowered by Paris koja poziva umjetnice i umjetnike koji se identificiraju kao žene da pokažu vlastito djelo iz ženske perspektive. Posljednjih nekoliko godina nastupilo je bitno vrijeme buđenja svijesti o duboko ugrađenim kulturnim nepravdama prema ženama i ovom izložbom daje se prilika ženskim glasovima.

Picture 5

Iako je NFT tek u svojim počecima, zasigurno možemo očekivati velike stvari u budućnosti.